Autor articol : Dr. Venera Vartosu, medic rezident recuperare medicala, medic lot national tineret rugby, colaborator al revistelor din trustul Galenus.
Contact : veneravartosu (la) gmail (punct) com | 021 224 54 82
Avem cateva kilograme in plus si vrem sa le dam cat mai repede jos – solutia, cura de slabire cu efecte rapide chiar daca presupune consumarea unui singur aliment pentru o perioada de timp mai scurta sau mai lunga ( ex: dieta cu ciorba de varza)! Parca am mai urmat-o si luna trecuta, dar ce conteaza trebuie sa slabim!!!
Acest mod de abordare este unul gresit. Sunt cativa pasi care trebuie urmati inainte de a o lua pe acest drum. Astfel, inainte de a incepe un regim alimentar trebuie sa facem un control medical (fie si numai la medicul de familie) pentru a ne verifica starea de sanatate iar in functie de rezultate, sub supravegherea si indicatiile unui dietetician putem urma o dieta care sa corespunda necesitatilor noastre.
De ce sunt necesare toate acestea?
Atunci cand luam o hotarare care poate avea consecinte asupra starii noastre de sanatate trebuie sa cunoastem bine riscurile la care ne supunem. Regimurile de slabit „minune”, cu efecte rapide (nu si de durata), tinute „dupa ureche”, fara supraveghere medicala de specialitate pot determina dezechilibre nutritionale (hipovitaminoze, anemie etc), tulburari hidroelectroliltice, cresc in timp riscul de boli cardiovasculare, au efecte negative asupra sistemului nervos, metabolismului etc.
In acest articol vom face o prezentare generala a acestor riscuri, vom pune accent pe efectele pe termen lung nu numai fizice ci si psihice, incercand totodata sa tragem si un semnal de alarma asupra acestor consecinte.
Numeroase studii americane au aratat ca doar regimurile de slabire rareori au efect pe termen lung; 95% dintre cei care au slabit in urma unei diete revenind la greutatea anterioara si chiar peste aceasta in 1 pana la 5 ani de la intreruperea acesteia. Deasemenea, greutatea oscilanta (cicluri repetitive de ingrasare si slabire urmate iar de castigare in greutate) are un impact negativ asupra starii de sanatate, existand deja date in literatura de specialitate care arata:
-
1. crestere cu 70% a riscului de boli cardiace;
2. efecte negative, de lunga durata asupra metabolismului (scade rata metabolismului, organismul conservandu-si energia);
3. creste, in special la femei, riscul de osteoporoza si complicatiile acesteia (fracturile de stress) prin scaderea aportului de calciu din alimentatie;
4. creste riscul tulburarilor de alimentatiei (bulimia – tulburare a comportamentului alimentar caracterizata printr-o necesitate necontrolabila de a manca in mare cantitate, manifestata de un subiect care, in mod obisnuit, nu este un “mare mancau” – si anorexia – dezechilibru psihic manifestat prin frica extrema de obezitate, care conduce la aversiune fata de mancare) care pot pune viata in pericol etc.
Cele mai frecvente simptome si/sau semne care apar in timpul regimurilor de slabire sunt:
-
1. scaderea tonusului muscular si a rezistentei la efort (senzatie de slabiciune musculara)
2. diminuarea utilizarii oxigenului de catre organism
3. subtierea firului de par
4. diminuarea coordonarii
5. deshidratare si tulburari electrolitice
6. sincopa, senzatie de slabiciune (letargie) si diminuarea frecventei cardiace
Scaderea in greutate are efecte si asupra sistemului nervos. Scaderea numarului de calorii are drept consecinta diminuarea utilizarii energiei inclusiv de la nivelul creierului. Studii medicale au aratat scaderea capacitatii de concentrare si a reactivitatii, cresterea incidentei depresiei, a nivelului de stress si al anxietatii la cei care urmeaza periodic un regim de slabire. Asa cum am aratat si mai sus creste riscul tulburarilor de alimentatie, constatandu-se ca acestea se declanseaza in timpul unui regim de slabire, ceea ce nu inseamna ca orice dieta determina aparitia anorexiei sau bulimiei, dar constanta preocupare legata de greutate si de cum aratam, de numarul de calorii si compozitia alimentelor poate determina aparitia unui ciclu vicios de insatisfactie si obsesie care poate conduce prea rapid spre una din aceste disfunctii.
Nu trebuie uitat ca anumite diete au efecte mult mai ample asupra organismului, si aici ma refer la regimurile hiperproteice care tinute fara respectarea indicatiilor pot determina afectari ale rinichilor, ficatului, scaderea drastica a masei musculare, cresterea riscului de dislipidemie (nivel crescut al lipidelor in sange), de hipovitaminoze – in special de antioxidanti cum sunt beta carotenul si viatmina C (prin scoaterea fructelor si legumelor din alimentatie), de vitamine B si E prin eliminarea carbohidratilor (din cereale, legume, fructe – sursa de fibre pentru organism) care determina si aparitia constipatiei severe ce in timp poate conduce spre diverticulita, sindrom de intestin iritabil etc.
Toate aceste informatii conduc spre o singura concluzie: regimurile de slabit nu sunt o „joaca”! Atunci cand dorim sa urmam un anumit regim trebuie sa cerem sfatul specialistului si sa ne informam riguros asupra riscurilor la care ne supunem. Incercati sa va amintiti ca valorati mult mai mult decat cantariti si ca sanatatea „e mai buna decat toate” (asa cum se spune in popor)!
Autor articol : Dr. Venera Vartosu, medic rezident recuperare medicala, medic lot national tineret rugby.
Contact : veneravartosu (la) gmail (punct) com | 021 224 54 82